keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Arki

Muistan kun joskus lähdettiin kahden viikon lomamatkalle normaalin viikon sijaan. Se tuntui pitkältä ajalta ulkomailla. Kaukomatkailun ja matkailun ylipäätään lisääntyessä, on tullut yleiseksi jopa monen kuukauden matkat ulkomaille. Ehkä ideana on alunperin ollut, että kun niin pitkälle lähdetään, niin ollaan kerralla sitten pidempään. Myös matkailukulttuuri ja kultuuri ylipäätään on jollain lailla muuttunut, ja nykyään on vain tapana lähteä jopa monien kuukausien ajaksi matkalle. 

Olen edelleen sitä mieltä, että kaikenlainen matkailu on mukavaa ja avartavaa. Viikon reissu Kanarian saarille tai vaikkapa perinteinen Ruotsinristeily, ovat tosi makeita juttuja ja varsinkin lapsen kanssa helppo toteuttaa.

Pitkät ulkomaanmatkat ovat tarkoittaneet meidän perheellä monenlaisia järjestelyitä, onnenkantamoisia, lukemattomia ylimääräisiä työtunteja, tavaroista ja hankinnoista luopumista ja ennenkaikkea halua viettää aikaa Thaimaassa. Olemme olleet valmiit kaikkeen siihen ja sen lisäksi asiat ovat vielä vain lopulta menneet niin, että olemme saaneet viettää Thaimaassa pidempää aikaa viime vuosina. Mutta jotenkin olen myöskin sitä mieltä, että matkailu ja varsinkin tämäntyylinen matkailu on vain yksi osa elämää ja yksi tapa elää tätä arvokasta elämää.

Jo tässä kohtaa voisin kai todeta, että tämä reissu lienee kaikista reissuistamme paras. Vaikka pieni lapsi tuo mukanaan lukemattomia pieni turhautumisia ja hermojenmenetyksiä pitkin päviää ja päivärytmin, minkä mukaan on mentävä, on tämä matka ollut silti se kaikista antoisin. Ja vaikka pienen lapsen takia "joutuu" kokoajan luopumaan omista ideoistaan, haluistaan, toiveistaan ja tarpeistaankin, on hänestä huolehtiminen, hänen kanssaan kaiken tämän jakaminen ja ennen kaikkea hänen ilonsa seuraaminen ollut aivan erityistä tällä matkalla.
Edellisillä reissuilla on tullut lähestulkoon kokoajan mietittyä, miten haluaisin oman matkani käyttää: mitä haluaisin tehdä, minne mennä, mitä tarvitsen ja mihin käyttäisin seuraavan vapaan hetken? On ollut kokoajan vapaa tekemään mitä lystää. Pienen lapsen kanssa tekeminen on aika rajoitettua ja päivärytmi lyö tahdin. Mutta näin kokonaisuutta ajatellen, se ei kuitenkaan ole haitannut ja oikeastaan päinvastoin, on tuonut erilaista merkitystä, auttanut pääsemään lukemattomista omista ideoista ja suonut vieläpä lepohetken keskelle jokaista päivää päiväunien muodossa ;)

En lähtenyt tälle reissulle pelkästään lomalle, koska tiesin, että pikkuisen kanssa jokahetkistä työtä on luvassa, vaikka sitten lomalla olisikin. Olin asennoitunut niin, että vietämme pari kuukautta hoitovapaastani hieman muissa maisemissa, omaa arkeamme eläen.
Tiskit ne on paratiisisaarellakin..
Ja arkea täällä on osittain elettykin. Elo on ollut rauhallista ja yksinkertaista, vain kauniimmissa maisemissa. Kaikista eniten olen ehkä nauttinut siitä, että kotitöitä on ollut todella vähän ja sitä myöten on ollut aikaa vaikka vain lököillä sängyssä ja antaa pikkuisen kehitellä omaa showtaan. Tuntuu että tytöllä on jo jonkin aikaa ollut massiivinen huomiontarve ja siihen on voinut helpolla vastata, kun kokoajan ei paina kotityöt päälle.

Kotitöiden vähyyteen on monta syytä:
1) Vähän tavaraa. Koska tavaraa on alunperinkin matkassa vain matkalaukullinen, ei kokoajan tarvitse järjestellä hajallaan olevaa roinaa paikoilleen. Voi kunpa saisin koti Suomessa taas luovuttua ylimääräisistä tavaroista, miten ne niin stressaavatkin!
2) Pesula. Pesula pesee vaatteet hintaan 1e/1kilo. Ei siis pyykkäystä, ripustelua, viikkausta, lajittelua.
3) Ravintola. Ei ruuanlaittoa, vaan halpa ja maukas ruoka ravintolassa.
4) Vähät astiat. Astioita on vain muutama, joten tiskiäkin on kokoajan vähän. Noilla muutamalla pärjää oikein hyvin. Käytämme melkein kokoajan samaa kahvikuppiakin miehen kanssa.
5) Ei siivousta. Koska kotimme on ilmastoitu ja siellä on vain vähän tekstiileitä, ilmavaihtuu monella tapaa kokoajan. Pölyä ei juurikaan kerry ja ainoa siivous on melkein hiekkojen lakaisu päivittäin.
Välipala.

Mutta huolimatta kotitöiden vähyydestä arki astuu esiin paratiisisaarellakin ja täälläkin tiskataan, katsotaan televisiota, pyöritään kotona ja eletään muutenkin hyvin paljon arkista elämää.
Huolestuttavat uutiset..
Sylkkyyn halutaan juuri silloin kun pitäisi hoitaa jokin asia..

2 kommenttia:

 1. Miun mielestä Suomessa on kauniimmat maisemat :)

  Mutta olisihan se luxusta että joku pesisi pyykit ja laittais ruuat koko ajan ja ettei tarttis siivota, hiukkasen vain illan suussa korjata muutama lelu paikalleen. Miun mielstä siis elätte luxuxta siellä ettekä arkea, tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioita siis;).

   Todellakin ja tässä olikin vain kuvausta meidän arjesta täällä;).

   Poista

Hienoa kun kommentoit, kiitos!
Asiattomat ja loukkaavat kommentit jätän kuitenkin julkaisematta;).