lauantai 9. maaliskuuta 2013

Finlään


Saavuimme siis alkuviikosta Suomen kamaralle. Matka oli pitkä ja rankkakin, mutta siitä on toivuttu hyvin. Tavarat purettu, pulkkamäkeen päästy, karjalanpaistia syöty ja 90v juhlilla oltu. Vaan vielä odottaa sen muutama koneellista kesävaatetta pyykkäämistään.
Mutta eipä tunnu olevan kiirettä kesävaatteiden pyykkäämisellä, kun täysi talvi tuntuu vielä olevan päällä. Olin varautunut, että kevät olisi hieman pidemmällä kun saavutaan, mutta samat talvivaatteet tuntuu olevan vielä tarpeellisia: untuvatakki, lämpimimmät mahdolliset talvikengät ja paksut tumput. Hieman vilakka tuntuu siis vielä olevan, mutta ainakin aurinko paistaa eri kulmasta. Mutta säästä nyt on jauhettu varmaan jo jokapuolella tarpeeksi, eikä siitä sen enempää.
 Suomalainen kulttuuri sen sijaan tuntuu näyttäytyvän taas hieman eri valossa. Tylyys, myrtyneisyys, kiire, oman navan tuijottaminen ja kyynärpäätaktiikka vain osuu silmiin. "Painu nyt he...ttiin siitä, kuka tuokin tuossa on, mitä sinäkin siinä tuijotat" -asenteet tuntuvat vain olevan vallalla, varsinkin keskustassa ruuhka-aikaan liikkuessa, missä todellakin saa pitää kiirettä ettei jää ryysivien ihmisten jalkoihin.  Dissaamisen, arvostelun, valittamisen negatiivinen kulttuuri tuntuu valuvan televisiosta ja netistä omaan syliin.

Oma kokemukseni vain on, että tällainen asenne ei paista thaimaalaisessa kulttuurissa. Sen sijaan tuntuu, että siellä koitetaan yhdessä tehdä kaikki asiat mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi kaikille-vaikkapa tuntemattomille ja ettei kukaan menettäisi kasvojaan. Hyvä esimerkki on, jos esimerkiksi lapsi alkaa julkisella paikalla kiukuttelemaan ja kitisemään, tuntematonkin thaimaalainen alkaa heti yrittää naurattaa ja kutittelemaan lasta, että  kaikilla olisi mukavampaa ja helpompaa, että lapsi rauhoittuisi ja ettei vanhempi hermostuisi.
Ja rauhassa saa olla, omassa kerrostaloasunnossaan. Kukaan ei näe, ei huomaa, ole kiinnostunut, ei tiedä mitä teen tai mitä minulle kuuluu. Ellen ole itse yhteydessä netin tai puhelimen välityksellä ystäviin. Enkä myöskään näe muita ihmisiä, edes naapureita, saati ihmisiä ulkona, muuten kuin luikkimassa nopeasti kukin omiin kotiinsa tai kiirehtimässä tärkeisiin touhuihinsa. Thaimaassa vieraatkin ihmiset tuntuvat olevan lähempänä ja näkösällä ja voi vaikka huikata "sawadiikhaat" terassilla istuvalle naapurille, kun starttaa skootterilla matkaan.

Minkä takia meillä Suomessa sitten tuntuu olevan vallalla tällainen vihamielisyys ja meininki ylipäätään? En tiedä, mutta jotenkin tuntuu että arvopohja on murentunut jo aikaa sitten ja se millä enää tuntuu olevan merkitystä yhteiskunnallisesti on kilpailukyky ja yksilöllisesti kulutuskyky. Mutta ei siinä mitään, suomalaisia tässä ollaan ja täällä on meidän koti ja kotimaa. Omasta asenteesta on toki paljon kiinni monikin asia. 

Kaikki on niin tuttua ja uudet tuulet jo puhaltaa. Pohdin aikani bloggaamisen jatkamista jossain muodossa, mutta katsotaan sitä sitten vaikka jossain vaiheessa toisen blogin puolella. 

 Vielä kerran oikein suuri kiitos kaikille matkalla virtuaalisesti mukana olleille!

6 kommenttia:

 1. Vali vali? ;)

  Ilmasto on aika eri. Helppo olla ulkosalla ja puuhailla yhessä kun on lämmintä ja shortsit ja toppi riittää. Täällä ei kaulaliinan ja hupun takaa meinaa saada sanaa sanottua eikä naapuriaan ees tunnista kun michelinvetimissä paahtaa kauppaan ja postiin ja takas kotilieden lämpimään. Niin se vaan on. Kesällä mekin ollaan eloisempia ja valoisempia.

  Muutos alkaa itsestä. Alat vaan itse olemaan hyvä kaikille ja lopetat asioiden tarkastelun negatiivisesti (tai sun mielestä ehkä realistisesti) ja keskityt positiivisuuteen. Tuollainen kulttuurien vertailu on nyt sitten ihan vihonviimeistä, hankaloittaa vaan omaa viihtymistä kotimaassa. Koska ei se meidän ilmasto ja kulttuuri muutu vaikka kuinka russuttaisi.

  Peace and love, Nea

  VastaaPoista
 2. kiva kun kirjoittelit :) toivottavasti saat inspiraatiota jatkaa <3 ja koittakaahan pärjäillä, kyllä tähän pian tottuu ja kesällä on suomalaisekin vähän iloisempaa kansaa ;D ehkä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, ja niin kyllä taitaa olla. Kaikki odottavat jo niin kovasti kevättä ja kesää. Nähdään pian;)!

   Poista
 3. Tällaisia asioita ei aina tule ajatelleeksi eikä niitä huomaa, kun on pääasiassa vain Suomessa. Tylyys varmaan korostuu palatessa Suomeen maasta, jonka kulttuuri on täysin päinvastainen. Toisaalta myös ajattelen, että juuri esim. Thaimaassa ihmisille julkikuva itsestä on niin tärkeä ja siksi he tekevät kaikkensa ettei kukaan muukaan menetä kasvojaan. Onko se sitten aitoutta?

  Suomea on monesti sanottu amerikkalaisimmaksi maaksi Euroopassa, mutta ihmettelenpä vaan voiko näin olla, kun Amerikassa ihmiset on yltiöystävällisiä, myös lapsia kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ja täälläkin taas tunnelmat asettuneet. Paluun jälkeen on aina pikkuinen "shokki" tulla takaisin rakkaaseen kotiSuomeen.

   Poista

Hienoa kun kommentoit, kiitos!
Asiattomat ja loukkaavat kommentit jätän kuitenkin julkaisematta;).